Maastokierros

Rata

Kilpailupaikkana toimii Robin Hoodin maastoammuntarata Oittaalla.

Hyvän käsityksen kilpailualueen maastosta saa radalla viime vuosina järjestettyjen maasto- ja metsästysammuntakilpailuiden kuvagalleriasta.

Hoodin rata on erittäin monipuolinen ja vastaa kansainvälistä tasoa. Rasteja ja kilpailureittejä vaihdellaan jatkuvasti, jotta jokaisen kilpailuun saadaan yllätyksiä ja haastetta osallistujille.

Kilpailun keskusalueelle järjestetään opastus Kellonummentie 5:ssä sijaitsevalta parkkipaikalta. Matka on noin 300 metriä. Kilpailun keskusalueella sijaitsevat mm:

  • Ilmoittautuminen
  • Harjoitusrata
  • Kilpailun kahvio
  • Yleisöystävällisiä rasteja

Maastoammunta

Maastoammunta on jousiammunnan muoto, jossa haastetta ja mielenkiintoa lisää monipuolinen ympäristö sekä vaihtelevat ammuntamatkat ja -kulmat.

Kilpailuja voidaan järjestää erilaisissa paikoissa metsistä ja puistoista kaupunkien keskustoihin.

Kilpailijat liikkuvat 3-4 hengen ryhminä rataa pitkin rastilta toiselle. Jokainen ryhmä aloittaa määrätyltä rastilta ja kiertää koko radan ympäri järjestyksessä.

Perinteisellä maastokierroksella rasteja on 24 kappaletta, joista puolet ovat ns. arvioitavia etäisyykiä ja puolet annettuja. Jälkimmäissä ammuntamatkat kerrotaan rastilla, arvioitavilla rasteilla ampuja joutuu arvioimaan etäisyyden itse esimerkiksi maaston muotoja hyväksi käyttäen.

Kullakin rastilla on neljä ammuntapaalua, jotka yleensä ovat eri matkoilla. Kilpailijan ammuntapaalu määräytyy iän ja aselajin mukaan siten, että talja- ja tähtäinjousilla ammutaan pitemmiltä matkoilta kuin vaisto- ja pitkäjousilla. Lisäksi aikuiset ampuvat pitemmiltä matkoilta kuin juniorit.

Kilpailijat ampuvat rastilla kaksi kerrallaan, vaihtaen joka rastilla aloittavaa paria. Kilpailija ampuu kolme nuolta rastia kohden 6-renkaiseen tauluun. Korkein pistemäärä rastilta on tällöin 18 pistettä.maastotaulu

Maastotauluja on neljää kokoa, ammuntamatkojen mukaan.

  • 80 cm tauluun ammutaan korkeintaan 60 metrin matkalta. Kaikki kilpailijat ampuvat samaan tauluun.
  • 60 cm tauluun korkeintaan 45 metrin matkalta. Kaikki kilpailijat ampuvat samaan tauluun.
  • 40 cm tauluun korkeintaan 30 metrin matkalta. Näitä tauluja on taustassa neljä kappaletta ja jokainen kilpailija ampuu omaan tauluunsa.
  • 20 cm tauluun korkeintaan 20 metrin matkalta. Näitä tauluja on taustassa 12 kappaletta ja jokainen kilpailija ampuu jokaisen nuolensa eri tauluun.

Kannattaa huomioida että kuuden pisteen alue on muita pienempi, vain kymmenesosa koko taulun koosta ja pienimmillään halkaisijaltaan 2 cm.